TANSSIURHEILU

Kilpatanssi on tanssiurheilua missä tanssitaan parin kanssa kilpailumielessä. Parit kilpailevat eri ikä- ja taitotasoissa kansallisissa ja kansainvälisissä kilpailuissa. Kilpailut jaetaan yleensä ikä- ja taitotason mukaan eri luokkiin, jotta kaikilla on mahdollisuus kilpailla samantasoisia pareja vastaan. Kilpatanssissa arvioidaan muun muassa parin teknistä osaamista, tanssillista ilmaisua, musiikin tulkintaa, liikkeiden puhtautta ja esiintymistaitoa.

Vakio- ja latinalaistansseissa kilpaillaan aina saman taitotason omaavia kilpakumppaneita vastaan eli kilpailutoiminnan aloittaminen on helppoa minkä ikäisenä tahansa. Taitoluokkiin (E-A taitoluokat) perustuva kilpailujärjestelmä on tasapuolinen ja kannustava.

Omien taitojen lisääntyessä haasteet lisääntyvät. Aloittavat tanssijat opettelevat perusteet ensin neljään tanssiin ja ensimmäisessä kilpailuluokassa (E) hallitaan jo kuusi tanssia. Taitojen lisääntyessä mukaan tulevat kaikki kymmenen tanssia. Kun tanssija saavuttaa C-luokan on hänellä mahdollisuus valita, tanssiiko vain vakio- tai latinalaistansseja.

Kilpatanssi vaatii parilta hyvää fyysistä kuntoa, tanssitekniikkaa, koordinaatiokykyä ja kehonhallintaa. Parin on myös tärkeä olla synkronisessa yhteistyössä toistensa kanssa, jotta liikkeet sujuvat saumattomasti yhteen. Kilpatanssi tarjoaa tanssijoille mahdollisuuden ilmaista itseään, kehittää tanssitaitojaan ja nauttia tanssin ilosta sekä kilpailemisen jännityksestä.

Ikäsarjat

  • alle 10-vuotiaat Lapsi 1 = L1
  • 10–11-vuotias Lapsi 2
  • 12–13-vuotias Juniori 1
  • 14–15-vuotias Juniori 2
  • 16–18-vuotias Nuoriso
  • 16–20-vuotias Alle 21-vuotiaat
  • Toinen vähintään 19 ja toinen vähintään 16 vuotta Yleinen
  • Nuorempi vähintään 30 ja vanhempi vähintään 35 vuotta Seniori 1
  • Nuorempi vähintään 40 ja vanhempi vähintään 45 vuotta Seniori 2
  • Nuorempi vähintään 50 ja vanhempi vähintään 55 vuotta Seniori 3
  • Nuorempi vähintään 60 ja vanhempi vähintään 65 vuotta Seniori 4
  • Nuorempi vähintään 65 ja vanhempi vähintään 70 vuotta Seniori 5

Kilpailuluokat


Aloitustaitoluokka F

Harjoitellaan perusteita neljään ensimmäiseen tanssiin, kahteen latinalaistanssiin ja kahteen vakiotanssiin (valssi, quickstep, cha cha cha ja jive).

Kilpailuluokka E

Tasolla hallitaan kuusi tanssia (valssi, tango, quickstep, samba, cha cha cha ja jive) ja voidaan osallistua ensimmäisiin kilpailuihin. 

Kilpailuluokka D

Tasolla hallitaan jo kahdeksan tanssia. Vakiotansseista valssi, tango, slow foxtrot ja quickstep, ja latinalaistansseista samba, cha cha cha, rumba ja jive. 

Kilpailuluokka C

Omien taitojen lisääntyessä haasteet lisääntyvät. C-tasolla parit tanssivat jo kaikki 10 tanssia ja voivat valita halutessaan tanssivatko esimerkiksi vain vakio- tai latinalaistansseja kymmenen sijaan. C-tasolla kuviot tanssitaan rajoitettuja kuvioita. 

Kilpailuluokka B ja A 

Kilpaillaan vapailla kuvioilla. 

Kilpailijat ja parit nousevat taitoluokasta toiseen saavutettuaan tarvittavat nousupisteet.

Kilpailut


Seurakilpailuissa kilpaillaan taitoluokissa E ja D. Ne ovat nousupistekilpailuja. Lisäksi seurakilpailun yhteydessä voi olla katselmusluokat F tarvittaville ikäsarjoille.

Valtakunnalliset kilpailut ovat nousupistekilpailuja, joissa kilpaillaan pääasiallisesti ylemmissä taitoluokissa D-A.

Lajiryhmien ikäkausimestaruuskilpailuissa kilpaillaan avoimessa taitoluokassa kaikissa ikäsarjoissa. IKM- kilpailuissa on osallistumisoikeus vain omaan ikäsarjaan, paitsi alle 21-vuotiaiden ikäsarjan pareilla, joilla on oikeus osallistua myös Yleisen tai Nuorison ikäsarjaan oman ikänsä mukaan.

Grand Prix -kilpailujen eli GP-kilpailujen perusteella laaditaan paremmuusjärjestys eli rankinglista seuraavissa lajeissa: - vakiotanssit - latinalaistanssit - 10-tanssi GP-kilpailussa kilpaillaan avoimessa taitoluokassa. Myös SM-kilpailut lasketaan GP-kilpailuiksi rankinglistoja laadittaessa.

Suomenmestaruuskilpailuissa eli SM-kilpailuissa ratkaistaan vuosittain Suomen mestaruus seuraavissa lajeissa: vakiotanssit, latinalaistanssit ja 10-tanssi. SM-kilpailussa kilpaillaan avoimessa taitoluokassa.


Lue lisää mm. arvosteluperusteista ja tuomarityöskentelystä liiton sivuilta